Bæredygtigt alternativ til 'madbenzin' er der jo allerede

23.04.2013, Nyheder

Sådan lød et af hovedbudskaberne fra direktør i BioRefining Alliance, Anne Grete Holmsgaard, da hun fredag den 19. april holdt et oplæg på Maabjerg BioEnergy, hvor Mellemfolkeligt Samvirkes cyklende kampagne Tour de Future lagde vejen forbi.

 

Under overskriften 'Stop madbenzin - Mad skal i maver' turnerer Mellemfolkeligt Samvirke (MS) i denne måned rundt på cykel med budskabet om, at stoppe produktionen af 1. generations biobrændstoffer, der typisk baserer sig på fødevareafgrøder. 

Og i fredags var den cyklende kampagne Tour de Future nået til Maabjerg BioEnergy ved Holstebro, hvor direktør i BioRefining Alliance, Anne Grete Holmsgaard, samt omtrent 100 unge var inviteret.  

Den stigende globale efterspørgsel på biobrændstoffer betyder ifølge MS, at spekulanter overtager jordområder i tredjeverdenslande med henblik på at dyrke fødevareafgrøder til biobrændstoffer frem for mad uden at oplyse de lokale om konsekvenserne af jordovertagelsen. Det som man også kalder jordtyveri.

Problemstillingen har medført, at biobrændstoffer generelt har fået et dårligt ry, men virkeligheden er langt mere nuanceret:   

- Det er ikke nok bare at kritisere biobrændstoffer over en kam. Der er stor forskel på dem, og det er helt afgørende at fremhæve, at der findes et reelt og bæredygtigt alternativ til 'madbenzin'. Og det alternativ er biobrændstoffer baseret på rest- og biprodukter - såkaldt 2. generations biobrændstoffer, fortalte direktør i BioRefining Alliance, Anne Grete Holmsgaard, under sit oplæg på Maabjerg BioEnergy.

I Maabjerg vil man med projektet Maabjerg Energy Concept netop producere bioethanol på restprodukter fra fødevareafgrøder, nemlig halm. 

- Grundlæggende handler det om, hvordan vi bruger det dyrkbare areal bedst muligt. Vores landbrugsarealer kan yde meget mere end det, de gør i dag - både i Danmark og i Afrika. Samtidig kan vi benytte ressourcerne derfra på en intelligent og bæredygtig måde, så kan vi få biomasse nok til både fødevarer, energi og materialer, sagde Anne Grete Holmsgaard. 

Læs mere om besøget på Maabjerg BioEnergy og se flere billeder 

samt denne video