Affaldsraffinering: Novozymes og DONG Energy indgår ny aftale

Novozymes skal levere enzymer til DONG Energys kommende fuldskala affaldsraffinaderi i England. Det nye samarbejde betyder, at de to virksomheder kan videreudvikle de enzymer, der bruges i DONG Energy affaldsraffinerings-teknologi REnescience og dermed få endnu mere ud af det organiske affald.

Når DONG Energys første fuldskala affaldsraffinaderi står klar i Northwich tæt ved Manchester i England i 2017, så er det Novozymes, der skal levere enzymerne.

De to virksomheder har allerede gennem flere år samarbejdet om at udvikle affaldsraffinerings-teknologien REnescience på pilotanlægget ved Amager Ressource Center, hvor den organiske del af affaldet via varme, vand og enzymer nedbrydes til en “biosuppe,” som for eksempel kan bruges til biogas. De uorganiske dele i affaldet såsom plast og metal bliver gennem anlægget sorteret til genanvendelse.

Den videre udvikling af enzymerne skal hjælpe os med en løbende optimering af processen og samtidig udtrække endnu flere værdifulde produkter af affaldet. Det er både godt for miljøet og i forhold til at nedbringe omkostningerne ved affaldsbehandling. Jeg er glad for, at vi i fællesskab også ser på fremtidsperspektiverne for teknologien, siger Thomas Dalsgaard, koncerndirektør i DONG Energy.

I Novozymes glæder man sig også til samarbejdet om at gøre noget ved det globale affaldsproblem:

Affald er et stort problem for mange byområder rundt om i verden, men denne teknologi gør problemet til en ressource, siger Thomas Schrøder, vicepræsident i Novozymes, og fortsætter: Bioraffinaderier som dette, hvor man forvandler affaldet til værdi, er et glimrende eksempel på cirkulær økonomi i praksis.